Θερμοπληξία Σκύλων

  Show all

  Η αυξημένη θερμόκρασία του σώματος που προκαλείται από παραμονή του ζώου σε υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες ορίζεται ως θερμοπληξία. Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος του ζώου συνεπάγεται την αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει θερμότητα. Η θερμοπληξία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ζώου και γι’ αυτό πρέπει να προλαμβάνεται αλλιώς να αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό.

  Τα σκυλιά ανήκουν στα θηλαστικά που είναι ομοιόθερμοι οργανισμοί. Αυτό σημαίνει πως το σώμα τους έχει τη δυνάτοτητα, μέσω κάποιων μηχανισμών, να διατηρεί την θερμοκρασία του σε σταθερά φυσιολογικά επίπεδα χωρίς αυτή να επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Ο μηχανισμός αποβολής θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα γίνεται μέσω τον ιδρωτοποιών αδένων που διαθέτουμε και της έκκρισης ιδρώτα. Το δέρμα του σκύλου δεν έχει πόρους για να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σωματός του στα φυσιολογικά επιπέδα (≈ 39⁰C). Οι σκύλοι ιδρωτοποιούς αδένες έχουν μόνο στις πατούσες τους και ο μηχανισμός αυτός αποβολής θερμότητας δεν τους βοηθά ιδαίτερα. Η ρύθμιση της θερμκρασίας του σώματός τους γίνεται με το λαχάνιασμα. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου είναι πιο δύσκολη απ’ ότι για εμάς και αφού εμείς αισθανόμαστε συχνά δυσφορία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως θα νιώθει ο σκύλος μας.

  Όπως αναφέρεται και παραπάνω ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι σκύλοι αποβάλλουν θερμότητα από το σώμα τους είναι το λαχάνιασμα (με τον όρο λαχάνιασμα, εννοούνται οι γρήγορες και μικρές αναπνοές). Μέσω αυτής της έντονης αναπνοής, αέρας από το περιβάλλον εισέρχεται με αυξημένη ροή στην αναπνευστική οδό αντικαθιστώντας έτσι τον ζεστό αέρα που βρίσκεται μέσα σε αυτή. Το αποτελέσμα αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας είναι η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του  ζώου.

  Βασικοί κανόνες πρόληψης θερμοπληξίας του κατοικίδιου σας:

  Οι μετακινήσεις του τετράποδου φίλου σας με το αυτοκίνητο,  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να περιορίζονται μόνον όταν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι χαμηλές. Πιο συγκεκριμένα μόνο πολύ νωρίς το πρωί ή το  σούρουπο.

  Ποτέ μην αφήνετε μόνο τον τετράποδο φίλο σας σε αυτοκίνητο με κλειστά ή ακόμη και με ανοικτά παράθυρα γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει σε πολύ μικρό χρόνο σε πολύ υψηλά επίπεδα.       

  Η καθημερινή του άσκηση, ο περίπατος, η εκπαίδευση, το παιχνίδι αλλά και τα γεύματά του να γίνονται κατά τις πρωινές ή βραδινές ώρες όπου οι θερμοκρασίες τείνουν να είναι χαμηλότερες.

  Να έχετε στην βόλτα πάντα μαζί σας νερό για να καταβρέχετε τον σκύλο σας ώστε να δροσίζεται.

  Εάν ο σκύλος ζει σε εξωτερικό χώρο, δεν πρέπει να είναι δεμένος με μικρό λουρί σε ένα σημείο. Πρέπει να φροντίζετε να βρίσκεται πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος καθώς να έχει πάντα φρέσκο καθαρό νερό. Φροντίστε ιδιαίτερα ώστε ο σκύλος σας να μην μπορεί να αναποδογυρίσει το δοχείο του. Τέλος καταβρέξτε το χώμα σε ένα σκιερό σημείο ώστε να ξαπλώνει για να δροσιστεί.

  Στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν τα μακρύτριχα σκυλιά πρέπει να κουρεύονται. Το βούρτσισμα του τριχώματος του σκύλου πρέπει να γίνεται τακτικά ώστε να απομακρύνεται το περίσσειο.

  Οι σκύλοι όπως και οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο. Ιδιαίτερη δε προσοχή πρέπει να δίνετε σε σκύλους με ανοιχτόχρωμες μύτες και αυτιά που είναι πιο ευάλωτα σε εγκαύματα.

  Ομάδες υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία αποτελούν οι σκύλοι με ιστορικό θερμοπληξίας, με κοντές και πλακουτσωτές μουσούδες (βραχυκέφαλες φυλές), παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι ή και κουτάβια, μακρύτριχοι, με χοντρό ή διπλό τρίχωμα,  με σκουρόχρωμο τρίχωμα και σκυλιά με αναπνευστικά προβλήματα.

  Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να παρατηρήθουν είτε άμεσα είτε και μετά από λίγες μέρες  (3-5 ημέρες). Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  Γρήγορη αναπνοή (έντονο λαχάνιασμα)

  Ταχυπαλμία

  Αταξία

  Υπερβολική έκκριση σάλιου

  Έντονα κόκκινη γλώσσα

  Έντονα κόκκινα ή και άχρωμα ούλα

  Ρινορραγία

  Αδυναμία

  Έλλειψη ισσοροπίας ή και συντονισμού κινήσεων

  Ζαλάδα ή λήθαργος

  Απροθυμία ή ανικανότητα να σηκωθεί

  Εμμετός, ακράτια

  Αφασία – κώμα

  ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

  Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από κτηνίατρο. Αμέσως μόλις αντιληφθείτε συμπτώματα θερμοπληξίας ακολουθήστε τα παρακάτω:

  Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας και μεταφέρετε το ζώο να το εξετάσει το συντομότερο δυνατό.

  Μεταφέρετε το ζώο σε χώρο σκιερό με καλό αερισμό ή ακόμη καλύτερα με κλιματισμό.

  Ψεκάστε/ βρέξτε το σώμα του ζώου με άφθονο δροσερό και όχι παγώμενο νερό για να κατεβάσετε την θερμοκρασία του σώματος του. Προσοχή! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βρέξετε το ζώο με παγωμένο νερό γιατί απότομη πτώση της θερμοκρασίας του μπορεί να επιφέρει μυικούς σπασμούς.

  Τοποθετήστε βρεγμένες κομπρέσσες με δροσερό νερό στις μασχάλες ή στον κορμό, στο κεφάλι και στην περιοχή ανάμεσα στα πίσω άκρα τις οποίες να ανανεώνετε συνεχώς.

  Δώστε στο ζώο μικρές ποσότητες δροσερού και όχι παγωμένου νερού.

  Γενικά αποφεύγουμε να εκθέτουμε το ζώο συντροφιάς μας σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ελλειπούς αερισμού μιας και πρέπει να γνωρίζουμε πως στην περίπτωση της θερμοπληξίας η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

  Δεν τα αφήνουμε ποτέ μόνα και εγκλωβισμένα σε χώρους ζεστούς μη σκιερούς και που δεν αερίζονται επαρκώς, όπως το αυτοκίνητο και φερόμεστε υπεύθυνα απέναντι τους για να τα προστετεύουμε όπως οφείλουμε και τους αξίζει!