Προεκπαίδευση

Ο σκύλος αποτελεί ισότιμο μέλος της οικογένειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα μέλη της. Όπως οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά τους ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό ενισχύοντας τις θετικές συμπεριφορές με ενθάρρυνση και διορθώνοντας  τις λανθασμένες με το μη ή το όχι, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζετε και το κουτάβι σας.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καθόλου βία, γιατί το μόνο που θα αποφέρει είναι φόβο και υποταγή του σκύλου και όχι την συνεργασία και την συνεννόηση.

Ο εκπαιδευτής είναι υπεύθυνος να σας μεταδώσει τον σωστό τρόπο επικοινωνίας με το κουτάβι σας ώστε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τυχόν φοβίες και άγχος και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικό και με αυτοπεποίθηση.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού αρχίζει από τις πρώτες μέρες της ζωής του μέσα από τη σχέση με τη μητέρα του, τα αδερφάκια του αλλά και από την σχέση του με τον εκτροφέα ή τον άνθρωπο που το φροντίζει μέχρι να έρθει σπίτι σας.

Η δική σας συμμετοχή στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ξεκινάει από την στιγμή που το παίρνετε σπίτι σας και το εντάσσετε στην καθημερινότητα σας (περίπου 2-3 μηνών). Το κουτάβι πρέπει να έρθει στην οικογένειά σας και να ενσωματωθεί σε αυτή χωρίς αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των μελών της. Όσο πιο γρήγορα το εντάξετε στην καθημερινότητά σας τόσο πιο εύκολη θα είναι η συμβίωση σας.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού με άλλους ανθρώπους ή και ζώα ξεκινάει μετά τον εμβολιασμό του και αρχικά οι περίπατοι πρέπει να είναι σύντομοι και σιγά - σιγά να μεγαλώνουν και να γίνονται σε διάφορες πιθανές συνθήκες (μέρα ή νύχτα, μέσα σε κόσμο ή όχι ώστε το κουτάβι να συνηθίσει από μικρό τους ήχους των ανθρώπων, της βροχής, τους ήχους της πόλης, το φώς του ήλιου, το σκοτάδι κλπ).

Όλες αυτές οι καταστάσεις άλλες φορές θα του κινήσουν απλώς το ενδιαφέρον ενώ άλλες φορές μπορεί να το αγχώσουν ή να το φοβήσουν. Τότε εσείς πρέπει να έχετε την κατάλληλη συμπεριφορά για να το βοηθήσετε να εξοικιωθεί.

Η προεκπαίδευση ξεκινάει από την ηλικία των 2-3 μηνών και βασίζεται στο παιχνίδι μέσα από το οποίο βοηθάμε το κουτάβι να ξεπεράσει τυχόν φοβίες και το άγχος αποχωρισμού από την μητέρα και τα αδερφάκια του. Επιπλέον κατά την προεκπαίδευση μαθαίνουμε στον σκύλο την τουαλέτα, να του αρέσει το σπιτάκι όπου θα μένει ώστε να μην κλαίει ή γαυγίζει όταν περνάει ώρα σε αυτό. Το μαθαίνουμε να παίζει με τα παιχνίδια του, να μην καταστρέφει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά του, να μην μας δαγκώνει τα χέρια καθώς γίνεται και εισαγωγή στις εντολές της βασικής υπακοής και κοινωνικοποίησής του.

Πριν λοιπόν αποκτήσετε το κουτάβι που επιθυμείτε, σας καλούμε στον χώρο του Dog Village για να σας παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές σε γενικά θέματα συμπεριφοράς για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του.